You are currently viewing Gaza – razmišljanje dr. Boža Cerarja

Gaza je v naših srcih ni si tega res ne zasluži. Nedavna eskalacija nasilja na Bližnjem vzhodu je pustila svoj pečat ne le na izraelskih in palestinskih civilistih, temveč je močno načela tudi temelje mednarodnega prava. Mednarodno pravo določa, da se vojaška sila sme uporabiti le v samoobrambi, ob upoštevanju načel mednarodnega humanitarnega prava in prava oboroženih spopadov, ki vključujejo načela razlikovanja, previdnosti in sorazmernosti.

Nedavni napad Hamasa na izraelska naselja je upravičil izraelsko obrambo, vendar je Izrael pri tem moral upoštevati načela mednarodnega prava. Tudi Hamas je dolžen upoštevati ta pravila, čeprav ne priznava Izraelovega obstoja. Napad, v katerem je Hamas izvedel masaker nad izraelskimi civilisti in izstrelil tisoče raket, je zahteval približno 1400 življenj, večinoma med civilisti. Hamas je kršil mednarodno pravo z množičnimi napadi na civiliste in zlorabo civilistov.

Gaza

Sorazmernost uporabe sile je ključno načelo. Izrael je s svojimi obsežnimi bombardiranjem povzročil veliko škodo in žrtve v gosti naseljeni Gazi. Blokada, ki jo je doživela Gaza in jo je uvedel Izrael, pa je povzročila še več trpljenja. Uporaba lakote kot orožja je v nasprotju z mednarodnim pravom in predstavlja vojni zločin.

Konflikt na Bližnjem vzhodu je pokazal, da je mednarodni sistem, ki temelji na pravilih, na preizkušnji. Pomembno je, da se pravila mednarodnega vedenja ohranijo in spoštujejo, da bi preprečili kaos. Mednarodna skupnost se mora boriti za to, da se ohrani človečnost tudi v oboroženih spopadih. Vprašanje ostaja, ali je mogoče doseči trajno rešitev za bližnjevzhodni konflikt z dialogom in pogajanji, ki bodo temeljili na pravilih in človečnosti.

Bližnjevzhodni konflikt je že desetletja vir napetosti in nasilja ter povzroča nepopisno trpljenje civilnega prebivalstva. Rešitev problema se zdi oddaljena, saj so različni akterji zavezani različnim ciljem. Mednarodna skupnost se sooča s težko nalogo mediacije med Izraelom in Palestino ter zagotavljanja spoštovanja mednarodnega prava.

Poleg tega se vprašanje palestinske enotnosti zdi nerešljivo, saj je Palestina razdeljena med Hamas (Gaza) in Palestinsko oblastjo na Zahodnem bregu. Vzpostavitev dveh držav, Izraela in Palestine, se zdi smiselna, a so različna stališča in nezaupanje na obeh straneh velika ovira. Na svetovnih voditeljih in mednarodni skupnosti je velika odgovornost, da se konča nasilje in najde pot do trajnega miru. Le s spoštovanjem pravil mednarodnega prava in dialogom lahko dosežemo rešitev, ki bo omogočila varnost tako Izraelcem kot Palestincem.

avtor: Dr. Božo Cerar je upokojeni diplomat.

Celoten članek lahko preberete v Delovi sobotni prilogi

Dodaj odgovor