You are currently viewing Odprtje častnega konzulata Bolgarije v Celju na čelu s podjetnikom Juretom Pučkom
  • Post author:
  • Post category:News
  • Post comments:0 Comments

V Celju je danes, 15. septembra, potekalo svečano odprtje prostorov konzulata Republike Bolgarije v Republiki Sloveniji, ki ga bo vodil častni konzul. Na to funkcijo je bil imenovan slovenski državljan in podjetnik gospod Jure Pučko. Slednji je ustanovitelj zagonskega podjetja Doctrina, ki se je uveljavilo tudi na bolgarskem trgu, trenutno pa je direktor ljubljanskega podjetja UVC Solutions. Je prav tako član Rotary kluba Slovenija.

Dogodek je potekal v znamenju nedavne 30. obletnice vzpostavitve dvostranskih diplomatskih odnosov med Bolgarijo in Slovenijo.

V priložnostni poslanici, namenjeni prvemu častnemu konzulu Bolgarije v Sloveniji, je nj. eskc. g. Nikolay Milkov, minister za zunanje zadeve Bolgarije, izpostavil prijateljstvo, partnerstvo in odlične odnose med Sofijo in Ljubljano. Izrazil je upanje, da bo vzpostavitev novega konzulata prispevala k poglabljanju gospodarskih vezi med državama, kakor tudi da bo spodbudila vzajemne naložbe, kulturno izmenjavo in skupne pobude med Bolgarijo in Slovenijo.

Na odprtju v Celju so goste nagovorili nj. eksc. g. Mladen Tcherveniakov, veleposlanik Bolgarije v Ljubljani; g. Bojan Šrot, župan MO Celje; veleposlanica Ksenija Škrilec, v.d. generalne direktorice Direktorata za zadeve EU na slovenskem MZZ in novoimenovani častni konzul g. Jure Pučko.

Vodja bolgarskega diplomatskega predstavništva je izpostavil odlično sodelovanje med obema prijateljskima državama, ki se bo v prihodnje krepilo tudi zahvaljujoč konzulatu na čelu s častnim konzulom. V tej luči je veleposlanik M. Tcherveniakov še poudaril pomen častnokonzularne mreže v Sloveniji (z več kot tridesetimi konzulati), ki se ji je danes pridružila tudi Bolgarija.

Župan B. Šrot je pozdravil odprtje bolgarskega konzulata – tudi kot potrditev Celja kot regijskega središča, kar lahko prispeva k nadgradnji odnosov med državama na številnih področjih. Med njimi je izpostavil tako turizem kakor gospodarstvo, saj ima nekaj podjetij na Celjskem predstavništva v Bolgariji.

Ob čestitkah ob priložnosti odprtja konzulata je predstavnica MZZ dejala, da si bo slovenska stran še naprej prizadevala za krepitev sodelovanja na vrsti področij s poudarkom na gospodarskem partnerstvu. Po njenih besedah se je do tega trenutka leta 2022 blagovna menjava med Bolgarijo in Slovenijo na letni ravni povečala za 35 odstotkov.

Ob koncu slavnostnega dela se je ČK J. Pučko zahvalil za zaupanje in funkcijo, ki jo je nastopil po podanih soglasjih organov obeh držav. V luči nedavne obletnice vzpostavitve diplomatskih odnosov se je zavzel za njihovo krepitev tudi na področjih, ki so bližje »navadnim« ljudjem – kultura, turizem, izobraževanje in šport, kot tudi za sklepanje novih partnerstev med bolgarskimi in slovenskimi mesti.

Odprtja pisarne so se udeležili predstavniki občin v Sloveniji, ki sodelujejo z Bolgarijo v sklopu projektov EU, regijske Gospodarske zbornice v Celju in uslužbenci družbenih, gospodarskih in kulturniških ustanov v mestu in regiji ter številni prijatelji Bolgarije v Sloveniji.

Novi konzulat s sedežem v Celju bo imel konzularno pristojnost za celotno ozemlje Republike Slovenije.

Leave a Reply