You are currently viewing Uničujoč potres v Maroku

Uničujoč potres v Maroku nas je vse pretresel. V petek, 8. septembra, je Maroko stresel močan potres, ki je povzročil nepredstavljivo uničenje in trpljenje. Potres z magnitudo 6,8 po Richterju se je zgodil blizu mesta Marakeš, ob 23. uri, in prizadel območja v gorah, zlasti v vaseh okoli Marakeša.

Že več kot sto let ni bilo tako močnega potresa v tem delu Maroka. Do zdaj je življenje izgubilo skoraj 3 tisoč ljudi, število pa se nenehno povečuje. Poleg tega je več kot 2 tisoč ljudi ranjenih, mnogo hiš in stavb pa je povsem uničenih.

Reševalci, ki delajo neprestano, se trudijo najti preživele pod ruševinami. Nekatere vasi so popolnoma porušene, ceste so zasute, kar otežuje dostop reševalcem. Preživele iščejo z rokami in mnogi prebivalci so primorani spati na prostem, ker se bojijo novih potresov ali pa so izgubili svoje domove.

Uničujoč potres v Maroku

Poleg teh težav prebivalci izražajo tudi nezadovoljstvo nad počasnim odzivom države, ki po njihovih besedah ni dovolj organiziran in ne zagotavlja ustrezne pomoči. Veliko prebivalcev trpi zaradi pomanjkanja hrane, vode, odej, zdravil in zavetišča.

V teh težkih trenutkih je ena izmed največjih prednostnih nalog hitra in učinkovita pomoč preživelim ter obnova prizadetih območij, da bi pomagali Maroku okrevati po tem uničujočem potresu. Člani kluba diplomatov smo naslovili na častnega konzula pobudo za pomoč.

Leave a Reply