You are currently viewing Bruselj s Klubom diplomatov

Člani Kluba diplomatov Slovenije smo se v četrtek, 12. Januarja odpravili v Bruselj. Zelo heterogena in večgeneracijska skupina si je v treh dneh ogledala evropski parlament, se sestala z dvema od osmih slovenskih poslancev evropskega parlamenta, obiskala SBRA in nekatere od številnih znamenitosti Bruslja, naše evropske prestolnice.

V organizaciji Life Learning Academie smo najprej odpravili v stavbo evropskega parlamenta, kjer nas je pričakala Mateja in nas pospremila na sprejem pri  poslanki Romani Tomc. V prisrčnem in sproščenem vzdušju nam je gospa Tomc predstavila parlament kot veliko politično areno, v kateri sodeluje, poleg 705 poslancev, še velika množica ljudi. Poudarila je, da traja kar nekaj časa, da se posameznik seznani s strukturo organizacije. Za učinkovito delovanje poslancev je pomembno zlasti dobro sodelovanje in povezovanje z ljudmi, vodji in člani političnih skupin, odborov, delegacij, ipd. Tomčeva je pozdravila prizadevanje Kluba diplomatov Slovenije, da vključuje v svoje delovanje tako mlado generacijo kot seniorje. Mladim članom kluba je ponudila možnost stažiranja. Z veseljem je sprejela pobudo, da si izmenjujemo informacije o srečanjih in dogodkih ter ponudila podporo pri uveljavljanju projektnih pobud Kluba za uveljavljanje pravic in enakopravnosti žensk. Na večerji s poslanko Romano Tomc smo se dogovorili, da bo Klub pripravili predlog ekskurzije po Sloveniji s ciljem navezovanja prijateljskih stikov s poslanskimi kolegi in veleposlaniki evropskih in drugih držav.

Drugi dan nas je na “razgovoru ob kavi” sprejel poslanec  Matjaž Nemec, predstavnik politične skupine Alde. Čeprav sodi, po stažu, med mlajše poslance, si je uspel pridobiti ugled in bil predlagan kot kandidat za podpredsednika parlamenta. Poudaril je, da je njegovo delovanje osredotočeno na razvoj mednarodnega sodelovanja, še zlasti v okviru držav Zahodnega Balkana, zato smo se dogovorili, da bo v prihodnje pri teh aktivnostih sodeloval tudi Klub diplomatov. Tudi g. Nemec je povabil k stažiranju in sodelovanju mlade člane Kluba, starejše pa k udeležbi na dogodkih, ki so si jih zastavili za leto 2023.

Popoldanski del drugega dne obiska je bil namenjen spoznavanju institucije SBRA, Slovensko gospodarsko in raziskovalno združenje, pod vodstvom Draška Veselinoviča. SBRA si prizadeva najti poti do finančnih priložnosti, instrumentov in ustreznih razpisov za sofinanciranje razvojnih in raziskovalnih projektov za svoje člane. Dogovorili smo se, da se bomo tekoče obveščali o aktivnostih doma in v Bruslju in se udeleževali dogodkov, organiziranih s strani institucije.

Tretji dan smo namenili ogledu turističnih znamenitosti Bruslja (Muzej zgodovine EU, Atomium, katedralo Sv.Mihaela, Mestni trg, skulptura Mannekin Pis,… ) in si vmes privoščili še belgijsko čokolado, vaflje ter pivo – za dober povratek domov in uresničitev dogovorjenih aktivnosti.

Dodaj odgovor