Predsednik Republike Hrvaške od 2000 do 2010

Leta 1961 je diplomiral na Pravni fakulteti Univerze v Zagrebu. Med študijem je bil viden študentski voditelj. Na politično sceno je vstopil leta 1965 kot poslanec v parlamentu takratne Socialistične republike Hrvaške, ko je bil izvoljen na državljanski listi. V začetku sedemdesetih let je bil obsojen in odsedel enoletno zaporno kazen v Stari Gradiški zaradi sodelovanja v gibanju »Hrvaška pomlad«, ki se je zavzemalo za enakopravnost Hrvaške v takratni Jugoslaviji. V zgodnjih devetdesetih letih se je pridružil Hrvaški demokratski skupnosti (HDZ) in med članstvom opravljal funkcije sekretarja HDZ in kasneje predsednika njenega izvršnega odbora.

Po prvih večstrankarskih volitvah leta 1990 je bil imenovan za prvega predsednika vlade Republike Hrvaške. S sklepom hrvaškega sabora je avgusta 1990 postal predstavnik Hrvaške v predsedstvu Socialistične federativne republike Jugoslavije. Na začetku leta 1991 je imel pomembno vlogo pri preprečevanju državnega udara generalskega vrha Jugoslovanske ljudske armade (JNA) na demokratično usmerjeni republiki Hrvaško in Slovenijo.

Julija 1991 je postal predsednik predsedstva Socialistične federativne republike Jugoslavije (to mesto je opravljal do decembra 1991).

Od septembra 1992 do maja 1994 je bil predsednik Sabora Republike Hrvaške. Ker se ni strinjal s politiko HDZ, zlasti v zvezi z BiH, je izstopil iz HDZ in ustanovil novo politično stranko – Neodvisni hrvaški demokrati (HND). Leta 1997 je po razkolu v stranki HND skupaj z večino nekdanjih članov HND vstopil v Hrvaško ljudsko stranko (HNS). V HNS je opravljal funkcijo izvršnega podpredsednika in predsednika občinske organizacije iste stranke v mestu Zagreb.

Februarja 2000 je bil Stjepan Mesić izvoljen za predsednika Republike Hrvaške in je bil ponovno izvoljen januarja 2005. V njegovem mandatu je Republika Hrvaška postala članica Severnoatlantske zveze (NATO).

(Vir: https://www.predsjednik.hr/en/bivsi-predsjednici/stjepan-mesic/)

Dodaj odgovor