Henry Kissinger, najvplivnejši ameriški diplomat iz obdobja hladne vojne, je umrl star 100 let. Kot nacionalni varnostni svetovalec in državni sekretar je bil ključna oseba v odnosih ZDA s Kitajsko, pogajanjih o nadzoru orožja s Sovjetsko zvezo ter koncu vietnamske vojne.

Kljub pohvalam zaradi briljantnosti in državniškega dosežka so ga kritiki obtoževali kršenja človekovih pravic, še posebej zaradi podpore anti-komunističnim diktaturam v Latinski Ameriki. Biden je izrazil spoštovanje do Kissingerjevega intelekta, vendar so ga nekateri opominjali zaradi njegove vloge v zgodovini, kot na primer Bangladeški zunanji minister, ki ga je spomnil na njegovo vlogo v krvavi vojni leta 1971.

Henry Kissinger

Mednarodni odzivi segajo od pohval do kritik, pri čemer Kitajska izpostavlja njegov prispevek k normalizaciji odnosov, Putin ga označuje za modrega in daljnovidnega državnika, izraelski premier pa ga hvali kot učitelja v državništvu. Kissinger, ki je leta 1973 prejel Nobelovo nagrado za mir za konec vpletenosti ZDA v vietnamsko vojno, je ostal aktiven v svetovni politiki tudi v poznih letih.

Dodaj odgovor