Končal je študij medicine. Zaradi politične neprimernosti je leta 1962 odšel v tujino, kjer je ustanovil in vodil več gospodarskih podjetij, predvsem na področju medico – inženiringa. Na športnem področju se poleg razvedrilnih športov intenzivno ukvarja s tekmovanjem v ribiških suhih disciplinah. Več let je slovenski prvak v ribiškem mnogoboju in dosega visoke mednarodne uspehe.

Leta 1989 – 1980 se je aktivno vključi v slovensko hrvaško osamosvojitveno vrenje:

Junija 1990 je bil med soustanovitelji Svetovnega slovenskega kongresa (v nadaljevanju SSK) v Ljubljani.

Ustanovil je prvo Konferenco SSK za Švico. To konferenco je vodil kot predsednik dva mandata.

Za priznanje Slovenije in Hrvaške je lobiral v Evropi, Kanadi, Avstraliji in Novi Zelandiji. Preko ribiških, lovskih in gospodarskih zvez posreduje za priznanje obeh držav pri najvišjih funkcionarjih naklonjenih držav (Genscher, Streibl, Stoiber, Van de Brock, De Michelis, Andreotti, Cossiga, papež Janez II. in drugi).

Največji uspeh, ki je v veliki meri prispeval k priznanju Slovenije in Hrvaške, pa je bila organizacija obiska predsednika Mesiča novembra 1991, v Bonnu. Ta dan se je minister Genscher odločil priznati Slovenijo in Hrvaško.

Decembra 1991 je dr. Dimnik sodeloval tudi pri organizaciji srečanja Mesič – papež Janez II. in srečanje Cossiga – Adreotti.

Italijanskega ministra za zunanje zadeve De Michelisa so prepričali, da se je odrekel vztrajanju pri odločnem nasprotovanju priznanja.

Decembra 1992 je dr. Dimnik s somišljeniki ustanovil DSHP (društvo slovensko hrvaškega prijateljstva), ki je v zadnjih 20. letih naredilo ogromno za uravnoteženje odnosov med državama. DSHP je v tem času izpeljalo nešteto projektov na gospodarskem, mednarodno političnem, športnem in kulturnem področju. Bili so trenutki, ko je bilo društvo DSHP skoraj edina prijateljska povezava med državama. Društvo je ves ta čas vodil Dimnik.

V letih od 1991 do 1998 je bil dr. Dimnik tudi predsednik finančne komisije pri SSK. Dobro je skrbel za finance SSK in tudi sicer soustvarjal program SSK.

Za posebne zasluge pri mednarodnem priznanju Hrvaške in razvijanju prijateljskih odnosov med državama, je bil Božo Dimnik leta 2002 imenovan za častnega konzula Republike Hrvaške v Sloveniji, kar je še danes.

Dr. Božo Dimnik je prejel tudi visoko odlikovanje Republike Hrvaške, red hrvaškega pleterja. (Vir: http://www.dshp.si/predsednik.html)

Leta 2021 je izdal svojo biografijo. Knjigo zgodb  iz njegovega dolgega življenja je spisal in uredil pisatelj kriminalk Tadej Golob.

Dodaj odgovor