You are currently viewing PRVI ROJSTNI DAN KLUBA

V sredo, 31. 5. 2023 smo v rdeči dvorani Mestne hiše MO Ljubljana praznovali prvo obletnico obstoja Kluba diplomatov Slovenije. Dogodek je potekal pod nazivom »Diplomats feel Slovenia & Ljubljana«, ki na najboljši možen način razkriva namen obstoja društva. Praznovanje je bilo organizirano v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Turčije, s katerim smo v prvem letu obstoja največ sodelovali in se s tem pridružili slovesnostim ob 100-ti-obletnici sodobne turške države.

V slovesnem nagovoru je predsednica Kluba diplomatov Slovenije, mag. Marjetka Kastner, izpostavila dosežke v prvem letu delovanja. Ustanovni člani kluba so si prizadevali doseči čim večjo prepoznavnost v kar najhitrejšem času, kar jim je uspelo z organizacijo okrogle mize na temo »…«. Zavidljivi rezultati so bili doseženi pri navezovanju mednarodnih odnosov s sorodnimi organizacijami, udeležbo na treh znanstvenih konferencah v Istanbulu (Turčija), Lizboni (Portugalska) in Kragujevcu (Srbija). Klub je pripravil tudi strokovno ekskurzijo za člane in študente v Bruselj, pri čemer je bil cilj spoznavanje delovanja evropskega parlamenta, obisk dveh slovenskih poslancev in predstavnikov institucije SBRA. V letošnjem letu namerava klub izvesti še strokovno ekskurzijo v Ženevo (Švica), drugo največje središče multilateralizma na svetu. Na 2-dnevni ekskurziji bodo udeleženci, med drugim, obiskali Palačo narodov in se seznanili z delovanjem tamkajšnjega predstavništva generalnega sekretarja ZN (UNOG).

Zbrane je nato nagovorila turška veleposlanica v Sloveniji, H.E. Aylin Ta. Spomnila je na čas v letu 1923, ko je, po zmagi nad Grki, republiko Turčijo ustanovil Mustafa Kemal Atatürk, in jo z vrsto reform usmeril v sodobno, sekularno in pro-evropsko republiko. Veleposlanica se je spomnila tudi pretresljivih dogodkov ob uničujočem potresu na jugovzhodu Turčije februarja letos in se zahvalila vsem organizacijam in posameznikom v Sloveniji za podporo in pomoč pri odpravi posledic potresa.

Nagovorom in čestitkam ob prvem letu delovanja Kluba diplomatov Slovenije in 100-ti obletnici Republike Turčije, je sledil priložnostni kulturno-glasbeni program, v katerem so nastopili nadarjeni mladi glasbeniki: pianista Aleksandra Nomer in Luka Taradi ter flavtistka Neža Živec. Vrhunec kulturnega dela prireditve je bil nastop mlade harfistke Isabel Oceguera Battelino, ki zaključuje šolanje na Konzervatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Kljub mladosti beleži številna priznanja in nagrade, pridobljene z nastopom na domačih in mednarodnih odrih.

Čudovita glasba je udeležence pospremila k neformalnemu druženj povabljencev ob turških in slovenskih kulinaričnih dobrotah. Klub diplomatov Slovenije je naredil prve korake v svet mednarodnih odnosov. Želimo mu uspešnih 100 + 1 v prihodnosti.

Dodaj odgovor