You are currently viewing Ukrajina – ali je lahko še slabše

Ukrajina, prelepa dežela še  vedno krvavi. Vladimir Putin, ruski predsednik, še vedno goji upanje v spremembo odnosa Zahoda do Ukrajine. Verjame, da se lahko zunanja politika držav spreminja, kot veter na nebu in da se bodo v Evropi ter Ameriki razvili novi pogledi, podobni tistim, ki že dlje časa prevladujejo na globalnem jugu. Putin vztraja v prepričanju, da se bo Zahod počasi ohladil do Ukrajine ter postopoma zmanjševal svojo podporo tej državi.

Zunanje politične odločitve so kompleksno tkivo, preplet različnih niti. Med glavnimi vplivneži so zagotavljanje varnosti, gospodarske koristi in blaginja državljanov. Včasih se v ospredje postavi en vidik, drugič drugi. Doslej je obsodba ruske invazije v Ukrajino in obsežna pomoč evropskih in zahodnih držav napadeni Ukrajini odražala njihovo zavezništvo z vrednotami, kot so spoštovanje suverenosti držav, človekove pravice in mirno reševanje sporov. Vendar pa se vse spreminja, ko ekonomske in geopolitične interese postavimo na tehtnico.

Ukrajina

Putin, sprva presenečen nad odzivom Zahoda na ukrajinsko krizo meni, da se bo v prihodnosti morda karta obrnila. Mogoče se bodo počasi spremenili pogledi v Evropi in Ameriki ter bo rusko ravnanje v Ukrajini ostalo na obrobju njihove pozornosti.

Vendar pa je treba poudariti, da se odnosi med državami neprestano razvijajo. Na primer, odnos Zahoda do Irana se je omehčal zaradi gospodarskih koristi in potrebe po uravnoteženju med Rusijo in Kitajsko. Podobno je odnos do Savdske Arabije postal bolj pragmatičen zaradi ekonomskih interesov, normalizacije odnosov z Izraelom in oddaljevanja od Kitajske. Azerbajdžan, ki je silovito ukrepal proti Armeniji, ni sprožil močnega odziva Zahoda, saj je energetska stabilnost imela prednost.

Poleg tega se odnosi med ZDA in EU ohlajajo, z izrazitim naraščanjem političnih voditeljev, ki zagovarjajo konservativnejše stališče. Trumpova administracija se je razlikovala v svojem odnosu do ukrajinske krize in je bila manj naklonjena pomoči Ukrajini.

Vse te spremembe odražajo nenehno spreminjajočo se naravo geopolitičnih dinamik. Putinova upanja za zmanjšanje podpore Ukrajini niso neutemeljena, vendar moramo prepoznati, da so te spremembe lahko tudi tvegane in imajo lahko resne posledice za Ukrajino in mednarodno skupnost. Vendar Ukrajina potrebuje mir. Ali bo prišel?

 

Vir: https://www.plusportal.si/2023/10/02/se-crni-oblaki-nad-ukrajino-zgrinjajo-tudi-z-zahoda/

Dodaj odgovor