You are currently viewing Kaj se dogaja na zunanjem ministrstvu Slovenije

V slovenskem diplomatskem okolju se krepijo napetosti ob izteku mandata več veleposlanikom in generalnim konzulom v prestižnih evropskih mestih, kot so London, Praga, Madrid in Beograd. Razpisi za zamenjavo so že javno objavljeni, pri čemer se kažejo znaki zanimanja več diplomacije, ki trenutno sodelujejo v ekipi zunanje ministrice.

Presenetljivo je, da zapušča celotno vodstvo ministrstva, kar med diplomati vzbuja dvome o sposobnosti nadomestitve izkušenih predstavnikov. Državni sekretar Samuel Žbogar že prevzema vodenje posebne misije za članstvo Slovenije v VS OZN, medtem ko se omenja možnost odhoda drugega državnega sekretarja v London in tretjega na nemško govorno področje.

V politični kvoti se napovedujejo odhodi iz kabineta predsednika vlade, kar vključuje državno sekretarko in trenutnega državnega sekretarja na pravosodnem ministrstvu. Špekulira se o morebitnem preselitvi na Kosovo ali v Albanijo. Če se napovedi uresničijo, bo zunanja ministrica soočena s težko nalogo iskanja novih kadrov za ključne funkcije na sredini svojega mandata. V ozadju se pojavljajo ugibanja o morebitnem ukinjanju vodstva zunanjega ministrstva, ki naj bi se zgodilo ob tihi privolitvi ministrice.

Dodaj odgovor