You are currently viewing Poslovno-investicijska konferenca v ZDA, 5. – 9. 4. 2023

»Texas feels Slovenia« je naslov skupnega projekta poslovno-investicijske in turistične predstavitve Slovenije v 9. največjem ameriškem mestu Dallas, ki je zaradi priljubljenosti mladega slovenskega košarkarskega zvezdnika NBA lige, Luke Dončića, odlična »odskočna deska« za iskanje priložnosti na 332- milijosnkem ameriškem trgu.

Dogodek, ki  je bil prvič organiziran v lanskem letu, združuje najrazličnejše predstavnike vlade in ministrstev, vladnih in nevladnih organizacij in podjetij, programsko pa ga koordinira organizacija AMCham Slovenija.

Po 14 urnem potovanju smo v prvem dnevu prisostvovali odmevni poslovno-investicijski konferenci z več kot 170 udeleženci. Med udeleženci so bili predstavniki številnih vodilnih ameriških podjetij z različnih področij, prav vsi pa so izražali  navdušenje nad »ravno prav veliko« Slovenijo. Na dopoldanskem delu dogodku so tako številni slovenski in ameriški  govorci predstavili slovensko in dallaško poslovno in investicijsko okolje, priložnosti za sodelovanje ter primere uspešnih poslovnih zgodb slovenskih podjetij v Teksasu. Slovenija je tokrat prvič predstavila konkurenčne prednosti in poslovne priložnosti preko odličnih športnikov in špodjetnikov, ki so »ambasadorji« zelenega, ustvarjalnega in pametnega gospodarstva in prebojnih rešitev slovenskih podjetij. Na dveh okroglih mizah so se predstavila slovenska podjetja, ki na svetovni ravni vsak na svojem področju sodijo med tako imenovane skrite prvake: GenePlanet, BioSistemika, Cleangrad, Aerosol in Ineor.

Prvi dan je v popoldanskem času sledila odmevna predstavitev slovenskega turizma, ki se je nadaljeval z dvostranskim srečanjem sodelujočih slovenskih in ameriških turističnih podjetij in organizacij, med katerimi je prevoznik Turkish Airlines predstavil možnost neposrednega leta iz Dallasa v Ljubljano s postankom V Istanbulu. ZDA so prav gotovo eden najpomebnejših prekomorskih trgov slovenskega turizma, ki pa ima še veliko priložnosti za rast in razvoj.

Po naporni, a uspešni izvedbi poslovnega dela konference, je v večernem delu sledil obisk enega od  najbolj pristnih in avtentičnih lokalov z živo plesno glasbo »Red« in priložnost za mreženje med slovenskimi udeleženci konference.

V drugem dnevu obiska Dallasa smo v dveh skupinah obiskali vodilna podjetja s področja športa,  informacijsko-komunikacijskih tehnologij, digitalizacije, naprednih marketinških rešitev in storitev ter znamčenja. Bili smo del skupine, ki si je ogledala odlično varovane prostore podjetja Cisco, ki že ima predstavništvo v Sloveniji, prostore košarkarskega kluba Dallas Mavericks in uživali ugodnosti nogometnega kluba Dallas Cowboys.

Vrhunec letošnje predstavitve Slovenije v Dallasu je bila NBA košarkarska tekma med Dallas Mavericks in Chicago Bulls z naslovom ‘I Feel Slovenia Night’. Tekma je bila v znamenju »zelene« predstavitve Slovenije z oglaševanjem na in ob igrišču.  Med tekmo sta bila predvajana dva promocijska videa Slovenije, navijači v dvorani so spoznavali našo državo preko kviza, slovenske glasbe v odmorih in nastopa svetovno znanih akrobatov Dunking Devils. Kljub porazu Mavericksov je bilo spremljanje tekme posebno doživetje in priložnost za utrjevanje novih stikov z domačini.

Pred povratkom domov smo si privoščili še izlet v  Fort Worth, peto največje mesto v državi Texas in trinajsto mesto po velikosti v ZDA. Ogledali smo si njihovo turistično destinacijo Fort Worth Stock Yards, ki slovi po avtohtoni pasmi goveda, prikazom rodea ter pijači in jedači kavbojskih »Saloon-ov«.

Polni vtisov, novih spoznanj in dragocenih poznanstev smo se vrnili v domovino, da bi ujeli praznični utrip Velikonočnega praznovanja. Poslovni pogovori in mreženje med slovenskimi in ameriškimi podjetji naj predstavljajo kamenček v temelju za nove uspešne zgodbe v prihodnosti. Če povzamemo ugledno predstavnico Dallas Mavericksov, Cynt Marshall, ki pravi: »Luka Dončić nam je pokazal, kako čudovita dežela je Slovenija za življenje, delo in šport, saj je odličen ambasador tako vaše kot naše dežele. Pravzaprav nas je povezal. V Dallasu že imamo veliko Slovencev, upamo, da jih bo kmalu še več!«, si lahko obetamo še veliko uspešnih promocijsko- poslovnih dogodkov v prihodnje.

Z mislimi na nova potovanja in uresničevanje poslovnih priložnosti vas vabimo, da se nam pridružite na katerem od njih!

bsh

Dodaj odgovor