Slovenski novinar, politik, urednik

Zase pravi, da je predvsem novinar, kajti novinarstvo zanj ni le poklic, marveč način življenja.

Znan je po pronicljivih in duhovitih prispevkih.

Mitja Meršol nam s svojim delom razkriva tisti drugi pol, antipol doma, brez katerega ne moremo zares razmišljati o samih sebi. Že kot študenta ga je zaneslo čez lužo, kjer je v nekajmesečnem delu v nočnem desku The New York Timesa spoznal ustroj morda najpomembnejšega časnika na svetu. Njegovo poklicno pot je zaznamovalo oziranje čez mejo, oziranje v svet.

V sedemdesetih je delal v slovenski redakciji londonskega BBC-ja, v osemdesetih in devetdesetih pa kot dopisnik v New Yorku, kjer ga je doletela tudi posebna čast predsedovanja združenju tujih dopisnikov.

Romanja po svetu so mu odstrla številne svetove, spoznal je mnoge pomembne ljudi, pa tudi mnoge take, ki jih zgodovina ne opazi, a so njihove zgodbe njena nevidna magma. Od kod to beganje naokrog, večno tujstvo, prisluškovanje zgodbam? Vse kroži okrog besede in spoprijemanja z njo, okrog besede kot edinega doma.

Končal je svojo novo knjigo z delovnim naslovom Beseda – svet. Beseda mu je utirala pot v svet, brez svetovnih primerjav pa ni objektivnega pisanja, pravi Mitja Meršol.  Izjemno sočno izpisano pričevanje novinarske legende, ki nam živo dokazuje, da je lahko novinarstvo tudi gosposki poklic v najbolj žlahtnem pomenu besede.

Kar tretjino življenja je preživel v tujini. Spoznaval je različne dežele in različne ljudi v njih, kar je  za novinarja nujno. Deloval je v ZDA in Angliji, pa tudi na Kitajskem in v Afriki.

V New Yorku je bil prav v času, ko se je Slovenija osamosvajala. O tem, kaj se dogaja doma, je bil tam bolje poučen, kot bi bil v Sloveniji.

Delal je in še dela na različnih področjih, za različne medije, obravnava različno tematiko in uporablja različne žanre. Vselej pa ima rad humor, ki je pogosto dober način, da se pove resnico. Tudi satira je uporabno orodje poročanja, pogosto ima veliko sporočilno vrednost.

(Vir: wikipedija, https://www.vzajemnost.si/clanek/169019/portret-mitja-mersol/  http://www.zamisel.org/mersol-mitja-beseda-svet

Dodaj odgovor